wtorek, 12 lutego 2013

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z nuta piwną

Na spotkaniu w Browarze Piwna otrzymałyśmy po butelce piwka do domu, który mogłyśmy użyć do przyrządzenia czegoś pysznego :-) Moja propozycja to czekoladowo - pomarańczowe babeczki z nutą piwną. Dość intensywne, mocno czekoladowe, z wyczuwalna nutka goryczki z piwa... Domownikom smakowało. Mam nadzieję, że Wam również będzie :-) Poniżej przepis :-)


Składniki na babeczki:
  • 125 ml piwa typu Alt z Browar Piwna
  • 125 g masła
  • 40 g kakao
  • 200 g cukru
  • 1 jajko
  • 80 ml maślanki
  • 140 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 3 kropli olejku pomarańczowego (ilośc uzależniona od upodobań)
Masło i piwo podgrzewać w garnuszku, aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i dodać cukier i kakao, dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać jajko i maślankę,a w nastepnym mąke, sode i proszek do pieczenia. Składniki mokre dodać do składników suchych, dodać olejek pomarańczowy i dokładnie wymieszać mikserem na niskich obrotach.

Skladniki na krem:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml piwa typu Alt z Browar Piwna
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • około 3 kropli olejku pomarańczowego (ilośc uzależniona od upodobań)
Miekkie masło utrzeć mikserem na puszystą piane, partiami dodawać cukier puder. Piwo i czekolade podgrzewac w kapieli wodnej aż sie rozpuści. Lekko ciepła czekolade dodawać partiami do masła aby sie nie zważylo, dodać olejek. Schłodzić w lodówce.





2 komentarze:

  1. Genialne!!! No mistrzowskie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym można zastąpić piwo w kremie ? :)

    OdpowiedzUsuń