piątek, 1 lutego 2013

Lukier plastyczny

MÓJ SPOSÓB NA LUKIER PLASTYCZNY…

W związku z coraz liczniejszymi pytaniami dotyczacymi przepisu na lukier plastyczny postanawiłasm podzielić się z Wami moim sposobem na lukier plastyczny. Przepis znalazłam przeszukując internet, wiec nie jest to zadna tajemnica ;). Sam sposób przygotowywania lekko zmodyfikowałam ;)
Lukier jest śnieżnobiały, elastyczny i świetnie sie nadaje do obkładania tortów.
 
No to zaczynamy;)
 
A oto potrzebne składniki:
- 800 g cukru pudru (2 opakowania) - ja uzywam cukru DIAMANT w foliowym opakowaniu
-50 g glukozy spożywczej
-3 łyżeczki żelatyny (w wiaderku jest przesypana żelatyna z paczki, uwaga aby nie pomylić z twarogiem ;) ) 
-80 ml wody
 
 
na pocztek przygotowujemy cukier, na stolnice wysypujemy tak z 600g (1,5 paczki),


 
nastepnie wsypujemy do szklanki 3 łyżeczki żelatyny,



do szklanki wlewamy wrząca wodę,





i mieszamy, az całkowicie sie rozpuści. 


Nastepnie odmieżamy 50g glukozy,
 




i równiesz mieszamy aż do rozpuszczenia.
 


 
Robimy w cukrze dołek,

 
i wlewamy zawartość szklanki.


 
Całość energicznie mieszamy,

 
a nastepnie ugniatamy.

 
W miedzy czasie maly pomocnik dosypuje cukier,

 
i dalej zagniatamy.


 
a oto gotowa masa ;)


 
Najlepiej zużyć mase od razu, wtedy jest najbardziej elastyczna, ale jeżeli nie zużyjemy całej śmiało mozemy ja przechowywac w lodowce wystarczy tylko dobrze ją owinąc folia, aby powietrze sie do niej nie dostało i nie wyschła. Przed kolejnym użyciem masę należy umieścić w ciepłym miejscu (nie odwijać jej z folii!), a następnie ugniatać aż do przywrócenia elastyczności. Jeśli lukier nadal będzie twardy, możecie dodać do niego odrobinę masła – wtedy na pewno zrobi się miękki ;)
Jeśli macie jeszcze jakieś pytania, piszcie!
Chcecie post o barwnikach i barwieniu lukru plastycznego?

35 komentarzy:

  1. Tak. Poproszę o barwnikach :-)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TAK! POPROSZĘ O BARWNIKACH :) PIĘKNE RZECZY PANI TWORZY! JESTEM ZACHWYCONA :)

      Usuń
  2. a gdzie kupujesz glukoze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w auchanie, ale widziałam także w tesco, no i w aptece można kupić ;)

      Usuń
    2. w polo markecie i w aptece:)

      Usuń
  3. a jak Pani przenosi rozwałkowany lukier na tort żeby się nie rozerwał, bo mi się często tak robi? Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jezeli jest to mały tort to na rekach przenosze,ale jezeli jest on duży to najłatwiej nawinąć rozwałkowany lukier na wałek i rozwinąc na torcie ;)

      Usuń
  4. Tak o barwnikach poprosimy . Mam jeszcze pytanie co do tego lukru bo ja robilam podobny ale nie kładłam go na tort tylko robiłam z niego ozdoby sposobem amatorskim bez przyborów bo ich nie posiadam i one szybko zastygały i tak sie obawiałam polożyc ten lukier na tort zeby sie nie zrobiła skorupa. Czy jak Pani np. kładzie na tort ten lukier to ile mozna go wczesniej polozyc przed podaniem tortu??i czy tort trzeba pokryc masa cienkiutko zeby lukier sie przykleił? moze to banalne pytania ale nie wiem. Ania Paterek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez robie z tego lukru ozdoby i faktycznie szybko twardnieją, ale jak sie obłozy tym lukrem tort uprzednio pozmarowany kremem maślanym to nie robi sie z niego skorupa i spokojnie wytrzymuje pare dni w lodówce. Lukier zawsze mi sie przykleja do kremu maslanego, ale uwazam ze czym cienszy tym lepszy ze wzgledu ze jest bardzo słodki

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz :) będę eksperymentowac:)pozdrawiam Ania Paterek

      Usuń
  5. Dzień dobry mam pytanie Glukoza to jest samo co Fruktoza

    OdpowiedzUsuń
  6. to nie jest to samo, sa to inne rodzaje cukru, mają one inna budowe przez co inne właściwości. Fruktoza jest słodsza od glukozy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję bardzo za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  8. A gdzie znajdę post o barwnikach i barwieniu lukru plastycznego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety jeszcze nie ma :(, ale jest w przygotowaniu i niedługo powinien sie pojawić:)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź, mam nadzieję,że pojawi się jeszcze przed Wielkanocą.Muszę trochę poćwiczyć różne wersje, bo mam w planie urodzinowy tort-niespodziankę z dekoracjami z lukru plastycznego. Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Witam,
    jestem tu pierwszy raz i tak oglądam i podziwiam wszystkie torciki (zazdroszczę talentu).
    Mam pytanie czym Pani skleja poszczególne części figurki ze sobą (np. jak Pani dokleja oczy.
    Ja jak robiłam córeczce bucika na chrzciny to próbowałam go skleić piankami ale sie nie udało (może dlatego, że były to podróby z Lidla a nie te Jojo)
    w rezultacie skleiłam je gęstą żelatyną choc musiałam sie trochę namęczyć.
    A jak robiłam siostrzenicy pszczółkę Maje to włosy jej przykleiłam na klej na gorąco (bo już nie wiedziałam co zrobic a czasu miałam mało) nie maiły stycznosci z tortem więc nikt się nie otruł.

    Pozdrawiam Magda
    i jeszcze raz gratuluję talentu , torty są piękne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje :) ja poszczzegolne elementy przewazniekleje na wode, ale oczywiwscie nie wszystko sie da tak skleić . Są takie specjalne kleje spożywcze na które można kleić http://www.google.pl/imgres?hl=pl&sa=X&qscrl=1&rlz=1T4ACEW_pl___PL413&biw=1366&bih=591&tbm=isch&tbnid=-rmDS0Vq1fHoaM:&imgrefurl=http://cafe-chocolate.pl/klej-spozywczy/233-sk-klej-spozywczy.html&docid=O-Nwg8fPQSfMiM&imgurl=http://cafe-chocolate.pl/233-1414-thickbox/sk-klej-spozywczy.jpg&w=600&h=600&ei=m-1KUaTkFcbLtAau1IHwAw&zoom=1&ved=1t:3588,r:12,s:0,i:117&iact=rc&dur=3273&page=1&tbnh=162&tbnw=166&start=0&ndsp=20&tx=83&ty=84 albo na żelatyne :)

      Usuń
  10. Świetna praca:) Fantastycznie wyglądacie!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja mam pytanie co do wody, czy moge dodac ja na oko ?? pierwsz raz bede robic lukier a trzymanie przepisu mi nie wychodzi ;) pozdrawiam i bardzo prosze o odpowiedz na maila casper1986@wp.pl pozdrawiam Izabela

    OdpowiedzUsuń
  12. Hymm jak ja robilam ten lukier to był taki jakiś scukszony nie wiem czemu jest na to rada aby był gładki proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się , że to przez cukier puder, za grube miał ziarenka. Tez tak raz miałam i teraz zawsze używam diamantu lub kupca w foliowych torebkach, który jest zmielony na pył i nie ma problemu, ze masa nie chce się lepić i się kruszy

      Usuń
  13. Czy obłożony już masą tort przetrzyma dzielnie noc w lodówce i połowę następnego dnia?

    OdpowiedzUsuń
  14. No super! Tego szukałam! Dziękuję za pomoc! I zaraz idę po potrzebne składniki do sklepu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. witam, jaka ilość lukru wyszła z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy glukoza jest konieczna jeśli nie będę robić figurek,tylko użyje go do dekoracji ciastek?

    OdpowiedzUsuń
  17. czy zamiast glukozy można użyć fruktozy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie można, sa to inne rodzaje cukru, mają one inna budowe przez co inne właściwości. Fruktoza jest słodsza od glukozy.

      Usuń
  18. Chcę zrobić ozdoby z masy i przykleić je na tort pokryty masą z bitej śmietany. Słyszałam, że likier plastyczny może się rozpuścić, więc czym najlepiej przykleić takie ozdóbki i ile wcześniej mogę to zrobić? Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzień Dobry :) Chcę wykonać masę z Pani przepisu ale nie bardzo wiem kiedy mam dodać barwnik. Mogę prosić o rade.

    Pozdrawiam
    Klaudia :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzień Dobry :) Chcę wykonać masę z Pani przepisu ale nie bardzo wiem kiedy mam dodać barwnik. Mogę prosić o rade.

    Pozdrawiam
    Klaudia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam robić torty. Zawsze podobały mi się piękne dekoracje z lukru. Szukałam przepisów, ale zawsze masy były za twarde. Teraz znalazłam Pani przepis i jestem bardzo zadowolona. Zdecydowanie lepszy niż w sklepach.
    Mam 13 lat i piekę, także ozdabiam torty. Są cudne i smaczne :) . Mój pierwszy taki tort zrobiłam na dzień matki, a wczoraj na dzień ojca wyszedł mi jeszcze lepszy. Masa jest cieńka i nie za słodka, a ozdoby (zrobiłam tort w formie koszuli. Można popatrzeć na internecie, bo się takimi wzorowałam) są idealne.
    Dziękuję za przepis i proszę o post na temat barwników :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń