Składniki na spód:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć w folie i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować w kształcie jajka ( z podanej porcji ciasta wychodzą 4 jajka po 200 g każde). Piec w 200 stopniach do zrumienienia.
*Składniki na górę:
- 1/2 gorzkiej czekolady
- 100 ml kremówki
- 200 g dżemu wiśniowego (może być konfitura lub całe wiśnie)
Dżem rozsmarować na spodzie, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kremówka. Czekoladę wylać na wiśnie, schłodzić i ozdobić.
* ilości masy podana jest na jedno mazurkowe jajko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz