Składniki na spód:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć w folie i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować w kształcie jajka ( z podanej porcji ciasta wychodzą 4 jajka po 200 g każde). Piec w 200 stopniach do zrumienienia.
*Składniki na masę chałwowo-orzechowa:
- 100 g chałwy, najlepiej orzechowej
- 100 ml kremówki
- 50 g orzechów
- 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem, nie dokładnie aby zostały kawałki orzechów. Zmiksowana masę zagotować. Gotować z 3 min do zgęstnienia.
Powstała masę wylać na wystudzony spód mazurka i ozdobić.
* ilośc masy podana jest na jedno mazurkowe jajko
pyszny wierzch :)
OdpowiedzUsuńNa ile dni przed Wielkanocą najlepiej zrobić mazurka?
OdpowiedzUsuńmysle, że dwa dni powinno byc ok, ale moze Pani przechowywac go nawet 3-4 dni, jak nie całego mazurka to chociaż upieczony spód
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź:). To zabieram się za pieczenie.
OdpowiedzUsuńŚliczny ten mazurek :) U mnie do świąt by nie wytrzymał...
OdpowiedzUsuńhehe ja zrobiłam 4 własnie takie mniejsze jajak to jeden jeszcze ciepły zjedlismy:P
UsuńZazdroszczę :D.. Ja się muszę zabrać dopiero, a tych orzechów, to ile na szklankę wyjdzie?
OdpowiedzUsuń