środa, 27 marca 2013

Mazurek chałwowo-orzechowy




Składniki na spód:
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka
Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć w folie i schłodzić  w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować w kształcie jajka ( z podanej porcji ciasta wychodzą 4 jajka po 200 g każde). Piec w 200 stopniach do zrumienienia.

*Składniki na masę chałwowo-orzechowa:
  • 100 g chałwy, najlepiej orzechowej
  • 100 ml kremówki
  • 50 g orzechów
  • 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem, nie dokładnie aby zostały kawałki orzechów. Zmiksowana masę zagotować. Gotować z 3 min do zgęstnienia.

Powstała masę wylać na wystudzony spód mazurka i ozdobić.

* ilośc masy podana jest na jedno mazurkowe jajko



 
 
Inspiracja: Moje wypieki

7 komentarzy:

  1. Na ile dni przed Wielkanocą najlepiej zrobić mazurka?

    OdpowiedzUsuń
  2. mysle, że dwa dni powinno byc ok, ale moze Pani przechowywac go nawet 3-4 dni, jak nie całego mazurka to chociaż upieczony spód

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odpowiedź:). To zabieram się za pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny ten mazurek :) U mnie do świąt by nie wytrzymał...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe ja zrobiłam 4 własnie takie mniejsze jajak to jeden jeszcze ciepły zjedlismy:P

      Usuń
  5. Zazdroszczę :D.. Ja się muszę zabrać dopiero, a tych orzechów, to ile na szklankę wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń