piątek, 7 czerwca 2013

Sernik cynamonowo-miodowy

Spód:
  • 225g herbatników Digestive
  • 100 g  roztopionego masła
  • 1  łyżeczka przyprawy korzennej
Herbatniki drobno pokruszyć (na pył) i dodać masło, przyprawę i wymieszać. Wyłożyć formę o średnicy 22 cm wyłożona folią przeźroczystą. Wstawić do lodówki.

Masa:
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml kremówki
  • 600 g mascarpone
  • 2 łyżki cynamonu 
  • 6 łyżek miodu 
Kremówke ubijamy na sztywno,po łyżce dodajemy mascarpone wciąż ubijając. Następnie rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki wody i ostudzona dodajemy do masy. Dodajemy również cynamon i miód. Wszystko mieszamy i wylewamy do formy. Schładzamy w lodówce aż stężeje. Górę posypujemy cynamonem.

Smacznego :) 

 

wtorek, 21 maja 2013

Cytrynowe babeczki

 
Składniki na babeczki:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g twarożku
  • 130 g cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Masło utrzeć na puszysta masę, dodać twarożek, cukier, skórkę z cytryny i jajka. dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i soda, dodać do masy maślano-jajecznej i krótko wymieszać. piec 20 min w 180 stopniach.

Składniki na krem:
  • 150 g mascarpone
  • 150 g lemon curd
  • 200 ml kremówki
Mascarpone wymieszać z lemon curd, w osobnej misce ubić kremówkę. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.

SMACZNEGO ;)



przepis na krem zaczerniety z http://www.mojewypieki.com/

niedziela, 19 maja 2013

Muffiny z brzoskwiniami na serku mascarpone

Składniki na babeczki:
  • 2,5 szklanki maki
  • 0,5szklanki cukru (jak ktos lubi słodsze można więcej)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 duże jajka
  • odrobina soku z puszki brzoskwiń
  • 2 brzoskwinie z puszki

Składniki suche wymieszać w jednej misce, w drugiej misce składniki mokre. Następnie połączyć, wymieszac łyżka, dodac pokrojone w kostke brzoskwinie, wymieszać.

Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.


tylko żeby nie przesadzić z ilością brzoskwiń (tak jak to widać na zdjęciu wyżej) bo muffinki wyjdązbyt mokre!
 
 


    środa, 15 maja 2013

    czekoladowe muffinki z bananem



    Składniki na babeczki:
    • 2,5 szklanki maki
    • 0,5szklanki cukru (jak ktos lubi słodsze można więcej)
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 3 łyżeczki kakao
    • 200g jogurtu naturalnego
    • 3 duże jajka
    • 1 banan
    • ewentualnie kilka kostek czekolady lub nutella
    Składniki suche wymieszać w jednej misce, w drugiej misce składniki mokre. Następnie połączyć, wymieszac łyżka, dodac pokrojonego w kostke banana, wymieszać.

    Można dodać do środka kostkę czekolady lub trochę nutelli. Ja dodałam nutellę - nałożyłam do każdej papilotki ciasto do 1/3 wysokości, następnie po odrobinie nutelli i następnie zakryłam to reszta ciasta.

    Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

    środa, 8 maja 2013

    muffinki orzechowo-cynamonowe z kawałkami czekolady



    Składniki na babeczki:
    • 1 szklanka cukru brązowego
    • 2,5 szklankimaki
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • szczypta soli
    • 1 jajko
    • 1 szklanka mleka
    • 1/4 szklanki oleju
    • garść orzechów laskowych
    • garść orzechów włoskich
    • 50 g gorzkiej czekolady

    Składniki suche wymieszać w jednej misce, w drugiej misce składniki mokre. Nastepnie połaczyć, wymieszac łyżka, dodac rozdrobnione orzechy i czekolade, wymieszac. Piec w temperaturze 180 stopni 20 min.



    piątek, 29 marca 2013

    Mazurek czekoladowo-wiśniowy

     
     
    Składniki na spód:
    • 350 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 200 g masła
    • 1 łyżka gęstej śmietany
    • 2 żółtka
    Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć w folie i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować w kształcie jajka ( z podanej porcji ciasta wychodzą 4 jajka po 200 g każde). Piec w 200 stopniach do zrumienienia.

    *Składniki na górę:
    • 1/2 gorzkiej czekolady
    • 100 ml kremówki
    • 200 g dżemu wiśniowego (może być konfitura lub całe wiśnie)
    Dżem rozsmarować na spodzie, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kremówka. Czekoladę wylać na wiśnie, schłodzić i ozdobić.

    * ilości masy podana jest na jedno mazurkowe jajko


    środa, 27 marca 2013

    Mazurek chałwowo-orzechowy




    Składniki na spód:
    • 350 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 200 g masła
    • 1 łyżka gęstej śmietany
    • 2 żółtka
    Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć w folie i schłodzić  w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować w kształcie jajka ( z podanej porcji ciasta wychodzą 4 jajka po 200 g każde). Piec w 200 stopniach do zrumienienia.

    *Składniki na masę chałwowo-orzechowa:
    • 100 g chałwy, najlepiej orzechowej
    • 100 ml kremówki
    • 50 g orzechów
    • 1 łyżka cukru pudru
    Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem, nie dokładnie aby zostały kawałki orzechów. Zmiksowana masę zagotować. Gotować z 3 min do zgęstnienia.

    Powstała masę wylać na wystudzony spód mazurka i ozdobić.

    * ilośc masy podana jest na jedno mazurkowe jajko



     
     
    Inspiracja: Moje wypieki