czwartek, 31 października 2013

Post 3 w 1 czyli: tort i babeczki na halloween + konkurs TAKSÓWKĄ DO MARZEŃ + Liebster Blog Awards

Hmmm od czego by tu zacząć….

Może na początek o konkursie :-)
Już jakiś czas temu, znużona pracą instruktora kelnerów, zaczęłam rozglądać się za możliwością otwarcia swojej własnej cukierni artystycznej. Chciałabym móc w pełni poświęcić się robieniem słodkości w stylu angielskim, na co ostatnio coraz bardziej brakuje mi czasu. Paulina, przeszukując internet, natrafiła na konkurs Banku Millennium „TAKSÓWKĄ DO MARZEŃ” i namówiła mnie do nakręcenia filmiku. W końcu nic nie zaszkodzi wziąć udział, a może akurat jury spodoba się mój pomysł… Gdybym wygrała te 100 000 PLN to mogłabym wynająć lokal w jakimś super miejscu, wyposażyć go w najlepszy sprzęt i mam nadzieję, że starczyłoby jeszcze na jakieś kursy, dzięki którym mogłabym doszkolić swoje umiejętności…

W związku z czym, bardzo proszę wszystkich o głosowanie na mój filmik, na MÓJ SŁODKI BIZNES
głosować można codziennie do 14.11.2013r. Filmiki, które uzyskają co najmniej 500 głosów przechodzą do finału. O przyznaniu nagród decyduje jury.
Trzymajcie za mnie kciuki! :-)

Przy okazji kręcenia tego filmiku powstały poniższe babeczki oraz tort na HALLOWEEN :-)













Na koniec słów kilka o LIEBSTER BLOG AWARDS
Izabella z blogu Anatomia Życia nominowała mnie do tej nagrody. W związku z czym muszę odpowiedzieć na 11 jej pytań a następnie wymyśleć swoje 11 pytań do kolejnej 11 blogerów.

Na początek odpowiedzi:
  1.  Skąd pomysł na poprowadzenie bloga?
Zaczęłam kombinować z lukrem plastycznym. Słodkości przybywało, więc chciałam się z nimi jakoś podzielić.
  1. Jak widzisz swoją przyszłość w blogosferze?
W przyszłości bardziej niż blogerką chciałabym prowadzić swoją cukiernię artystyczną. Jak moje marzenie się spełni to na pewno zaproszę do siebie kulinarnych blogerów z Trójmiasta :-)
  1. Czym jest dla Ciebie zdrowy tryb życia i czy takowy prowadzisz? 
Zdrowy tryb życia jest dla mnie wyzwaniem! W pracy jako kelnerka podaję dania kuchni włoskiej (głównie pizza i makarony) a w domu piekę słodkości….jak widać jeśli chodzi o zdrowe odżywianie to leżę. Za to bardzo lubię jeździć na rowerze, a od piątku mam psa, z którym trzeba wychodzić na spacery.
  1. Gdzie szukasz inspiracji?
Oczywiście w internecie. Pierwszą moją inspiracją był program CAKE BOSS. Teraz gdy mam do przygotowania tort czy babeczki to bardzo często nad projektem myślimy wspólnie z siostrą.
  1. Jakie jest Wasze ulubione danie? ( mile widziane przepisy ) 
Tort czekoladowy, a przepis to moja słodka tajemnica ;)
  1. Gdzie najbardziej lubisz chodzić na spacery?
 Plaża w Rewie.
  1. Możesz zabrać ze sobą tylko trzy rzeczy na bezludną wyspę – jakie i dlaczego takie?
Lady - bo dopiero jest ze mną od soboty, chłopaka żeby nie było smutno i żeby zbudował szałas i czekoladę, bo bez tego nie mogę żyć.
  1. Z jakiego osiągnięcia jesteś najbardziej dumny?
W związku z tym, że jestem straaaaasznie spóźnialską osobą jestem dumna że ostatnio jak umówiłam się z siostrą to tym razem ja czekałam na nią!
  1. Jakie są Twoje wymarzone wakacje?
Wyjazd do Indii.
  1. Masz do wydania milion dolarów jeden dzień – co robisz?
Kupuję super lokal i super sprzęt i wszystko do cukierni a za resztę kupuję wycieczkę do Indii.
  1. Zaoferowano Ci wydanie książki – jaki był by jej tytuł i jaka treść?
MÓJ SŁODKI BIZNES – opowieść o mojej przygodzie z sugarcraftingiem ;-)

Uffff koniec. Teraz czas wytypować kolejne blogi i zadać im moje pytania :-)

Pytania:
  1.  Dlaczego założyłaś/eś bloga?
  2.  Czego nie lubisz w blogosferze i dlaczego?
  3.  Ulubiony deser?
  4.  Wymarzona podróż?
  5.  Potrawa którą najchętniej gotujesz?
  6.  Kto nauczył Cie gotować?
  7. Skąd wzięła się nazwa Twojego Bloga?
  8. Czego nigdy w życiu nie zjesz?
  9. Ulubiony pomocnik w kuchni?
  10. Znienawidzony smak dzieciństwa?
  11. Jakim smakiem określiłabyś (określiłbyś) swój charakter?     
No to teraz ja czekam na odpowiedzi

wtorek, 6 sierpnia 2013

deserek jagodowy

Składniki na masę jagodową:
  • 250ml śmietany tortowej 36%
  • 250g serka mascarpone
  • pół szklanki cukru (lub zgodnie z preferencjami ;-))
  • 0,5 – 0,7ltr jagód lub innych owoców sezonowych
Spód:

Musli lub pokruszone ciasteczka digestive z masłem

W misce ubijamy śmietanę tortową, po jakimś czasie dodając powoli cukier, następnie dodajemy mascarpone oraz jagody. Delikatnie miksujemy - tak żeby część jagód pozostała w całości.
Na spód szklanek lub pucharków do lodów wsypujemy mousli lub pokruszone ciasteczka digestive ( w przypadku ciasteczek - pokruszone ciasteczka należy zalać odrobiną rozpuszczonego masła, delikatnie wymieszać i wstawić na chwile do zamrażalnika w celu schłodzenia) a następnie na wierzch wylać masę jagodową.

Schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO!


  

wtorek, 23 lipca 2013

naleśniki miodowo- imbirowe z domową konfiturą rabarbarowo - truskawkową

W związku z akcją „cała Polska smaży naleśniki” zastanawiałam się co by tutaj wymyśleć oryginalnego i chyba się udało! :-)

W przepisie został wykorzystany miód imbirowy przywieziony z Puszczy Białowieskiej przez Paulinę (polecam jest naprawdę pyszny!), ale myślę, że można go zamienić na zwykły miód i dodatek do ciasta odrobiny imbiru. Dodatkowym atutem w cieście jest kremówka, która dodaje naleśnikom „delikatności” i sprawia, że rozpływają się one w ustach! Naleśniki zostały posmarowane domową konfiturą truskawkowo – rabarbarową. Dla łasuchów polecam również spróbowanie z nutellą!

Składniki:
2 jajka
2 łyżki miodu imbirowego
szczypta soli
125ml śmietany tortowej
150-200ml mleka (w zależności od tego jak gęste ciasto preferujecie)
180g mąki tortowej

Składniki płynne wymieszać razem w misce, następnie dodać sól oraz stopniowo mąkę, cały czas mieszając.
Smażyć naleśniki z obu stron na patelni (ja staram się nie używać żadnego tłuszczu do smażenia, ale przy rzadszym cieście polecam smażenie na maśle).

Smacznego :-)
 

piątek, 7 czerwca 2013

Sernik cynamonowo-miodowy

Spód:
  • 225g herbatników Digestive
  • 100 g  roztopionego masła
  • 1  łyżeczka przyprawy korzennej
Herbatniki drobno pokruszyć (na pył) i dodać masło, przyprawę i wymieszać. Wyłożyć formę o średnicy 22 cm wyłożona folią przeźroczystą. Wstawić do lodówki.

Masa:
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml kremówki
  • 600 g mascarpone
  • 2 łyżki cynamonu 
  • 6 łyżek miodu 
Kremówke ubijamy na sztywno,po łyżce dodajemy mascarpone wciąż ubijając. Następnie rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki wody i ostudzona dodajemy do masy. Dodajemy również cynamon i miód. Wszystko mieszamy i wylewamy do formy. Schładzamy w lodówce aż stężeje. Górę posypujemy cynamonem.

Smacznego :) 

 

wtorek, 21 maja 2013

Cytrynowe babeczki

 
Składniki na babeczki:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g twarożku
  • 130 g cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Masło utrzeć na puszysta masę, dodać twarożek, cukier, skórkę z cytryny i jajka. dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i soda, dodać do masy maślano-jajecznej i krótko wymieszać. piec 20 min w 180 stopniach.

Składniki na krem:
  • 150 g mascarpone
  • 150 g lemon curd
  • 200 ml kremówki
Mascarpone wymieszać z lemon curd, w osobnej misce ubić kremówkę. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.

SMACZNEGO ;)



przepis na krem zaczerniety z http://www.mojewypieki.com/

niedziela, 19 maja 2013

Muffiny z brzoskwiniami na serku mascarpone

Składniki na babeczki:
  • 2,5 szklanki maki
  • 0,5szklanki cukru (jak ktos lubi słodsze można więcej)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 duże jajka
  • odrobina soku z puszki brzoskwiń
  • 2 brzoskwinie z puszki

Składniki suche wymieszać w jednej misce, w drugiej misce składniki mokre. Następnie połączyć, wymieszac łyżka, dodac pokrojone w kostke brzoskwinie, wymieszać.

Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.


tylko żeby nie przesadzić z ilością brzoskwiń (tak jak to widać na zdjęciu wyżej) bo muffinki wyjdązbyt mokre!
 
 


    środa, 15 maja 2013

    czekoladowe muffinki z bananem



    Składniki na babeczki:
    • 2,5 szklanki maki
    • 0,5szklanki cukru (jak ktos lubi słodsze można więcej)
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 3 łyżeczki kakao
    • 200g jogurtu naturalnego
    • 3 duże jajka
    • 1 banan
    • ewentualnie kilka kostek czekolady lub nutella
    Składniki suche wymieszać w jednej misce, w drugiej misce składniki mokre. Następnie połączyć, wymieszac łyżka, dodac pokrojonego w kostke banana, wymieszać.

    Można dodać do środka kostkę czekolady lub trochę nutelli. Ja dodałam nutellę - nałożyłam do każdej papilotki ciasto do 1/3 wysokości, następnie po odrobinie nutelli i następnie zakryłam to reszta ciasta.

    Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.